Volvo -mallisto

Isosti uudet autot

08.04.2016, Volvo Viesti Huhtikuu / 2016, Volvo -mallisto

Uudet Volvo S90 ja Volvo V90 tarjoavat tyyliä, turvallisuutta, tilaa ja ajamisen nautintoa. Ne ovat tämän päivän isoja autoja – luokkansa parhaimmistoa.

Uudet Volvo S90 ja Volvo V90 ovat nyt sarjatuotannossa ja asiakkaiden tilattavissa. 

Sporttisuuden ja tyylikkyyden farmariauton kuljetuskykyyn yhdistävä Volvo V90 on viimeisin malli Volvon 90-sarjassa. Mallistossa se asettuu Volvon suurimman XC90-mallin ja edustusluokan sedanina jo huomiota herättäneen S90-mallin väliin.

Volvo S90:n hinta alkaa noin 44 400 eurosta. Volvo V90:n lähtöhinta 46 920 euroa asettuu suunnilleen samalle tasolle kuin mitä ikoniseen asemaan noussut Volvo V70 maksoi.  

Kumpaankin uuteen Volvoon on valittavissa kaksi varustelutasoa, Momentum ja Inscription, sekä lukuisia lisävarusteita. 

Kaikki 90-sarjan autot valmistetaan Volvon tehtaalla Göteborgissa modulaariselle ja skaalautuvalle alustalle (Scalable Product Platform = SPA). Volvon kehittämä SPA lisää tuntuvasti suunnittelun ja valmistamisen mahdollisuuksia.

Käytännössä Volvo voi SPA:n ansiosta valmistaa samalla tuotantolinjalla malleiltaan, mittasuhteitaan ja varusteiltaan hyvin erilaisia autoja. Sen hyödyt alkavat nyt näkyä uusissa malleissa toden teolla.

Silmää hivelevät linjat

Auton valintaan vaikuttaa monta seikkaa. Volvo S90:n ja V90:n suunnitteluun osallistunut projektipäällikkö Björn Bodén korostaa tunteiden merkitystä premiumluokan auton hankinnassa.   

– Asiakkaamme eivät ole kiinnostuneita autoista vain tuotteina. He tahtovat auton, joka herättää heissä myös halun omistaa.

Uudet Volvo S90 ja Volvo V90 tosiaan houkuttelevatkin heti ensi silmäyksellä. Korin yksityiskohdat nivoutuvat saumattomasti toisiinsa ja kokonaisuuteen parhaaseen pohjoismaiseen tyyliin. 

– Linjat ovat puhtaat, luonnolliset ja pehmeät. Ääriviivat piirtyvät sekä terävästi että hienovaraisesti – kuin prässi räätälin tekemissä puvun housuissa konsanaan, kuvailee Volvon muotoilujohtaja Thomas Ingenlath.   

Ingenlath muistuttaa, että monien hieman laatikkomaisten mallien lisäksi Volvon historiasta löytyy Amazonin ja Pyhimyksen autona tunnetun P1800:n kaltaisia esikuvia myös pehmeämmille linjoille. Volvo S90 ja V90 -malleissa on haettu tällaista autonvalmistuksen ammattitaidon ja klassisen muotoilun tasapainoa.

Uudet Volvo-mallit V90 ja S90 tuovat seuraavaksi uuden Volvo -ilmeen tuhansien ulottuville.

sisätiloissa tuntee olonsa erityislaatuiseksi 

Tyylikkyys ja huolellinen toteutus hivelee silmää myös sisätiloissa. 

– Sisätilat on suunniteltu siten, että kuljettaja ja muut matkustajat voivat tuntea olonsa erityiseksi. Se näkyy materiaalien valinnoissa ja käytössä, kuten kojelaudan nahkaverhoilun pehmeytenä, sanoo sisätilojen muotoilusta vastannut johtaja Robin Page. Hän on aiemmin työskennellyt Bentleyn parissa.

Laadukas, kaunis ja käytännöllinen muotoilu korostuu kuljettajan paikalla. Jo istahtaminen ohjauspyörän taakse antaa vahvan vaikutelman hyvästä hallittavuudesta ja ajomukavuudesta. Vaikutelmaa tukee esimerkiksi keskelle kojelautaa sijoitettu kosketusnäyttö, joka käyttöliittymineen on suunnattu kuljettajaan päin. 

S90- ja V90-malleissa on panostettu sisätilojen tyylikkyyteen, esimerkiksi nahkaverhoiluun.

Turvallisempia kuin koskaan aikaisemmin 

Kunnianhimoisen tavoitteen mukaan kukaan ei kuole tai loukkaannu liikenneonnettomuuteen joutuneessa uudessa Volvossa 2020 jälkeen. Niinpä uudet Volvot ovat maailman turvallisimpien autojen kärkijoukkoa.

Volvo S90:n ja Volvo V90:n vakiovarusteluun kuuluva City Safety -järjestelmä havaitsee jalankulkijat, pyöräilijät, hitaammin liikkuvat tai pysähtyneet ajoneuvot, samoin suuret eläimet.

Vakiovarusteluun sisältyy myös Pilot Assist -ajojärjestelmä, joka säilyttää asetetun ajonopeuden, etäisyyden edessä ajavaan ajoneuvoon sekä turvallisen ajolinjan. Pilot Assist toimii jopa 130 kilometrin tuntinopeudessa.

Järjestelmän kaista-avustin pitää auton oikeassa kohdassa ajorataa. Se auttaa kuljettajaa pysymään kaistamerkintöjen välissä ja tarvittaessa ohjaa auton hienovaraisesti turvallisempaan kohtaan.

Tekninen edistyksellisyys ulottuu myös pilvipohjaisiin sovelluksiin ja palveluihin. Tarjolla on esimerkiksi Apple CarPlay- ja Spotify-integrointi.

Monien laatikkomaisten mallien lisäksi Volvon historiasta löytyy myös pehmeämpiä linjoja, esikuvia Volvo V90:n ja S90:n uusille linjoille.

Moottoreita uusin maustein

Volvo S90:n ja V90:n hienostunut ajokokemus perustuu pitkälti auton hyvään hallintaan ja johdonmukaiseen käyttäytymiseen sekä tietysti nykyaikaisiin ja tehokkaisiin moottoreihin.

Moottorivaihtoehtoja on aluksi viisi, kaikki Volvon kehittämiä kaksilitraisia ja nelisylinterisiä Drive E -moottoreita. 

Dieselmoottoriksi voi valita etuvetoisen D3- tai D4-automaatin (150/190 hv) tai nelivetoisen, 235 hevosvoiman D5-automaatin, ja V90-malliin myös D3-nelivetovaihtoehdon. PowerPulse-tekniikka nopeuttaa D5-turbodieselmoottorin reagointia kaasuun sekä lisää moottorin käytännön suorituskykyä ja parantaa ajotuntumaa.

Bensiinipuolella tarjolla on etuvetoinen, 254 hevosvoiman T5-automaatti ja nelvetoinen, 320-hevosvoimainen T6-automaatti.

Ensi vuodeksi valikoimaa täydentää T8 Twin Engine -bensiinihybridimoottori, jossa on kolme ajotilaa. Hybriditila sopii sulavaan ja taloudelliseen ajoon arkisessa liikenteessä. Pure electric -tilassa voi ajaa nollapäästöillä jopa 45 kilometriä. Power-tilassa poltto- ja sähkömoottori tuottavat tehoa runsaat 400 hevosvoimaa.

S90-malli erottuu edeltäjistään pehmeämmillä muodoillaan ja uudennäköisellä keulallaan.

kartanomaisuudesta sporttisuuteen ja ylellisyyteen 

Uusi Volvo V90 jatkaa Volvon farmarimallien menestystarinaa. Edeltäjiinsä ja kilpailijoihinsa nähden se ottaa ison askeleen kartanomaisuudesta kohti sporttisuutta ja ylellisyyttä.

– Nykyaikaisessa sportswagonissa on kyse ylellisyyden ja käytännöllisyyden yhdistelmästä, muotoilujohtaja Thomas Ingenlath toteaa. 

Oikeaa yhdistelmää haettaessa Volvon suunnittelijat madalsivat kattoa 250 millimetriä alkuperäisestä suunnitelmasta. Se toi tavaratilaan kaivattua modernia ilmettä ja täydelliset mittasuhteet.

Viisimetrisestä Volvo V90:stä tulikin kaikin puolin näyttävä auto. 

Tavaratilan toiminnallisuus ja kuljetuskapasiteetti puolestaan puhuttelevat niin ammattiautoilijoita kuin tilaa perheen tai harrastusvälineiden kuljettamiseen tarvitsevia.

Volvo S90:n ja V90:n 5 valttia:

  • Sisätilojen muotoilu
  • Ulkoasu
  • Ajotuntuma
  • Turvallisuus
  • T8 Twin Engine -bensiinihybridimoottori
  1. Volvo V90 – pitkät perinteet

  • Monien mielestä Volvo on farmariautojen ehdoton ykkösmerkki. Uusi Volvo V90 jatkaa pitkää perinnettä, joka alkoi yli 60 vuotta sitten.

 

Teksti Vesa Ville Mattila