Huolto ja palvelut

Huoltokäynti kuin varikkopysähdys

13.04.2017, Volvo Viesti Huhtikuu / 2017, Huolto ja palvelut

Omamekaanikkojen tiimityöskentely säästää aikaa: kahden Omamekaanikon tekemänä Volvon perushuoltoon kuluu parhaimmillaan alle tunti.

Omamekaanikko Ville Salon asiakas on tuonut XC90 T8:nsa ensimmäiseen vuosihuoltoon Bilia Olariin. Salon parina työskentelevä Markus Huovinen vaihtaa autoon pyyhkijän sulat ja tarkistaa valot sillä välin, kun Salo käy asiakkaan kanssa läpi työt, joita on tarkoitus tehdä.

Asiakas on varannut huoltoa varten niin sanotun täsmäajan, joten hän voi työn valmistumista odotellessa vaikka lukaista sähkö-postinsa.

– Jotta aikataulu pitää, Omamekaanikko on käynyt jo huoltoaikaa varatessa mahdollisimman tarkasti asiakkaan kanssa lävitse, mitä autolle on tarkoitus tehdä, kertoo huoltopäällikkö Tuomo Kuuluvainen.

Kun kaksi Omamekaanikkoa työskentelee parina, työ sujuu ripeästi. Parhaimmillaan tavallinen määräaikaishuolto ohjelmistolatauksineen kestää alle puolet ohjeajasta.

– Huoltojen sisällöt ovat pääosin samanlaisia, joten mekaanikot sopivat etukäteen, mitkä asiat tehdään missäkin järjestyksessä silloin, kun auto on maan tasalla tai nostettuna ylös. Myös tällaiset seikat lyhentävät huoltoon kuluvaa aikaa.

Nopeus perustuu myös siihen, että kahden mekaanikon voimin sen kummemmin asiakkaan palvelu kuin huoltotyötkään eivät keskeydy hetkeksikään.

– Tuttu Omamekaanikko asioi asiakkaan kanssa ja vastaa tämän mahdollisiin kysymyksiin. Sillä aikaa työpari jatkaa auton parissa, eli huoltotyöt etenevät koko ajan.

Lisää tilaa ja järjestystä

Ville Salo kytkee johdot kiinni asiakkaan XC90:een, jotta sille saadaan tehtyä huollon aikana myös ohjelmistopäivitys. 

Päivitys edistyy sillä aikaa, kun Salo tarkistaa jarrupalat, pallonivelet, laakerit ja renkaiden urasyvyydet. Kun auto nostetaan nosturilla yläasentoon, Markus Huovinen aloittaa öljynvaihdon ja Salo tarkistaa rengaspaineet. 

Kaikki autolle tehdyt toimenpiteet kirjataan työpisteiden yhteydessä oleville päätteille, jotta huoltohistoria jää talteen.

Kun toimintatapaa kehitettiin parityöskentelyksi, huoltotiloihinkin oli syytä tehdä muutoksia. 

Asiakkaan palvelu tai huoltotyöt eivät keskeydy hetkeksikään.

Esimerkiksi Bilia Olarissa oli tarpeen avartaa huollon tiloja, jotta työparit mahtuvat työskentelemään nostureiden väleissä. Uudistetuissa huoltotiloissa työskentelee kuusi omamekaanikkoa kolmella nosturilla. 

Myös työpisteet järkeistettiin ja järjestettiin samanlaisiksi koko huoltohallissa. Jokaisessa pisteessä on samanlainen valikoima kevyempiä työkaluja. Ne on järjestetty jokaisessa pisteessä samoin, joten jos mekaanikko vaihtaa työpisteeltä toiselle, välineiden etsimiseen ei tuhraannu aikaa. 

– Tavanomaisimmat huoltotyöt hoituvat huoltohallissa. Sen takana olevassa korjaamokeskuksessa on raskaammat työkalut ja siellä tehdään isommat remontit, kuten vaikka vetoakselien korjaukset, Kuuluvainen tarkentaa.

Myös perinteiseen tyyliin

Tuomo Kuuluvaisen mukaan noin 80 prosenttia huolto- ja korjaustöistä soveltuu parityöskentelyyn. 

– Kun tehdään yhdessä, mekaanikkojen vastuita ja tehtäviä voidaan jakaa työparin tai toisinaan koko tiimin kesken.

Tämäkin tehostaa toimintaa, ja samalla saadaan oppia toisilta. Myös työpareja vaihdetaan määräajoin, jotta tieto kertyisi ja jakautuisi tekijöiden kesken entistä paremmin. 

Varsinaisten huoltotöiden lisäksi Omamekaanikkojen tehtäviin kuuluu muun muassa huoltoaikojen varaus, varaosien tilaaminen huollettavaa autoa varten ja työpisteen pitäminen siistinä, ja tässäkin yhteistyöstä on hyötyä. 

Asiakkaat ovat kiitelleet täsmäaikoja ja nopeata palvelua, ja monille tämä nopea pit stop -tyyppinen huolto on mieluisin. 

Auton voi silti edelleenkin tuoda niin sanotusti perinteiseen tyyliin aamulla ja hakea illalla huollettuna. 

– Nyt asiakkaalle annetaan mahdollisuus valita myös se, että työ tehdään odottaessa. Monet jäävätkin mieluiten toimiston aulatilaan hörppäämään kahvit sillä aikaa, kun huolto valmistuu, Kuuluvainen kertoo. 

Kuin todisteena parityöskentelyn ripeydestä Omamekaanikko Ville Salo käy kertomassa noin 40 minuuttia kestäneen huollon jälkeen asiakkaalle, että tämän Volvo XC90 T8 on nyt tarkastettu, päivitetty ja huollettu sekä valmiina jälleen tien päälle. 

Teksti Susanna Haanpää, Kuvat Jaakko Lukumaa