Volvo -mallisto

Auto aktiiviseen elämään

13.04.2017, Volvo Viesti Huhtikuu / 2017, Volvo -mallisto

Volvon vahvuuksiin kuuluu dynaamisten, huipputeknisten ja tyylikkäiden SUV-mallien suunnittelu. Aktiiviseen elämään täydellisesti sopiva uusi Volvo XC60 on nyt ennakkomyynnissä.  

Volvo esitteli maaliskuun alkupuolella Geneven auto-näyttelyssä uuden Volvo XC60:n, joka korvaa menestyksekkään alkuperäisen XC60:n.

Kahdeksan vuoden aikana Volvo XC60:sta tuli Euroopan myydyin keskikokoinen premium-SUV. Maailmanlaajuisesti sitä myytiin lähes miljoona kappaletta ja Suomessakin yli 12 000. Mallin osuus Volvon kansainvälisestä myynnistä nousi liki kolmannekseen.

Uuden Volvo XC60 -mallin tuotanto käynnistyy huhtikuussa Torslandan tehtaalla Ruotsissa. Suomeen ensimmäiset autot toimitetaan syyskuussa.

– Meillä on vahvat perinteet huipputekniikkaa hyödyntävien, tyylikkäiden ja dynaamisten SUV-mallien suunnittelussa. Uusi Volvo XC60 ei poikkea tästä. Se on täydellinen auto aktiiviseen elämään, linjaa Volvo Car Groupin pääjohtaja Håkan Samuelsson.

Volvo keskittyi luomaan auton, joka tuottaa iloa kaikille aisteille. 

– Kuljettaja pääsee nauttimaan lukuisista mukavuutta parantavista ominaisuuksista, kuten hyvästä näkyvyydestä sekä turvallisesta ja innostavasta ajettavuudesta, sanoo Volvon tuote- ja laatujohtaja Henrik Green.

Uuden XC60-mallin autoja toimitetaan Suomeen syyskuusta alkaen.

Yksi turvallisimmista

Uusi XC60 tarjoaa kaikki 90-sarjan autojen turvallisuustekniikan edut. Lisäksi mallissa on kehittyneitä tukitoimintoja kuljettajalle. Ne tekevät XC60:stä yhden kaikkien aikojen turvallisimmista autoista ja vievät kehitystä isoin askelin kohti täysin autonomisia autoja.

Mullistavaan City Safety -järjestelmään on XC60-mallissa lisätty ohjausavustin. Se aktivoituu, mikäli automaattijarrutus ei yksin pysty välttämään uhkaavaa onnettomuutta. Tällöin auto auttaa kuljettajaa väistämään edessä olevan esteen, kuten toisen ajoneuvon, jalankulkijan tai suuren eläimen. 

Ohjausavustin toimii nopeudessa 50–100 km/h.

Uusi vastaantulevien ajoneuvojen väistötoiminto estää nokkakolareita. Se varoittaa vastaantulevien kaistalle ajautuvaa kuljettajaa tarjoamalla automaattista ohjausapua ja opastamalla auton takaisin omalle kaistalle. Järjestelmä toimii nopeudessa 60–140 km/h.

Lisävarusteista mainittakoon kuollutta kulmaa tarkkaileva BLIS-järjestelmä ja Volvon edistyksellinen puoliautonominen Pilot Assist -ohjausavustin. 

BLIS ehkäisee ohjausavustintoiminnon avulla kaistanvaihtojen yhteydessä tapahtuvia onnettomuuksia. Pilot Assist puolestaan avustaa kuljettajaa huolehtimaan ohjauksesta, kiihdytyksistä ja jarrutuksista hyvin merkityillä maanteillä nopeuteen 130 km/h asti.

Hyväksi havaittua designia

Ulkonäöltään uusi Volvo XC60 noudattaa pitkälti hyväksi havaittua ja asiakkaiden suosion saanutta uutta, 90-sarjasta tuttua linjaa. 

Nykyisen sukupolven Volvon tunnusmerkkejä ovat muun muassa T:n malliset, Thorin vasaroiksi nimetyt päiväajovalot ja koukkumaiset takavalot. Uutta on hieman entisestään korostettu kylkien designlinja.

– Volvo XC60 näyttää nyt hieman dynaamisemmalta kuin XC90. Vanhaan versioon verrattuna se on vähän kasvanut sekä pituudeltaan että leveydeltään, mikä heijastuu matkustamoon ja tavaratilaan, arvioi Volvo Car Finland Oy Ab:n tuotepäällikkö Tomi Raekannas.    

Sisätilojen ratkaisuissa XC60 muistuttaa pitkälti S90- ja V90-malleja. Esimerkiksi kaikki hallintalaitteet ja niiden sijoittelu ovat entuudestaan tutut. Omaleimaista on kojelaudan päästä päähän ulottuva puinen tai metallinen koristepaneeli.

Uusi Volvo XC60 edustaa monipuolista skandinaavista osaamista.

– XC60 edustaa SUV-mallia parhaimmillaan. Sitä on mukava katsella ja miellyttävä ajaa. Ajaton laatu kruunaa urheilullisen ulkoasun, tuumii Volvon designjohtaja Thomas Ingenlath.

– Sisätiloissa yhdistyvät käytännöllisyys, kauniit materiaalit ja uusin tekniikka. 

Älykkäitä yksityiskohtia

Muotoilun maukkaista ja älykkäistä yksityiskohdista Raekannas mainitsee kolme esimerkkiä.

– Kynnys muodostaa osan ovea, minkä ansiosta kuljettaja pääsee autoon astuessaan entistä lähemmäksi istuinta. Ratkaisu helpottaa ja sujuvoittaa tavallista korkeamman auton käyttöä kaupungissa.

Lisäksi tuulilasinpesimen eli pissapojan suuttimet on integroitu pyyhkijöiden runkoon. Myös takapenkkiläisten matkustusmukavuus nousee fiksun oivalluksen ansiosta.

– Takaistuimien alta löytyy pieni säilytyslokero. Siihen saa helposti sujautettua vaikka tabletin, Raekannas vinkkaa. 

Dynaaminen ajajan auto

Uuden Volvo XC60:n dynaamisuus yltää alustaan ja ajettavuuteen.

– Alustaratkaisu sisältää pitkälti samoja komponentteja ja ratkaisuja kuin Volvo XC90. Esimerkiksi sekä eteen että taakse on mahdollisuus saada ilmajouset. Kokonaisuutta on kuitenkin vielä viilattu ajotuntuman parantamiseksi entisestään, Raekannas kertoo.

Myös moottorit edustavat Volvon uusinta osaamista. 

– Niiden myötä Volvo XC60 on niin huippuunsa hiottu paketti, ettei se jätä toivomisen varaa.

Moottorin voi valita viidestä vaihtoehdosta, joissa kaikissa on neliveto. 

Tarjolla ovat bensiinimoottorit 254 hevosvoiman T5 AWD ja T6 AWD, joka turbon ja mekaanisen ahtimen turvin tuottaa tehoa 320 hevosvoimaa ja vääntöä 400 Nm. 

Dieselmoottorit ovat 190 hevosvoiman D4 AWD ja PowerPulse-tekniikalla varustettu 235 hevosvoiman D5 AWD. 

Valikoiman huippua edustaa Volvon palkittu T8 Twin Engine -plug-in-bensiinihybridi. Se kehittää tehoa 407 hevosvoimaa ja kiihdyttää auton 0–100 kilometrin tuntivauhtiin vain 5,3 sekunnissa.

Uusi XC60 tarjoaa kaikki 90-sarjan autojen turvallisuus-tekniikan edut.

Varustelua joka lähtöön

Volvo XC60 tarjoaa suorituskykyä myös muualla kuin konepellin alla. Neljän vyöhykkeen CleanZone-ilmastointijärjestelmä poistaa ulkoilmasta haitalliset epäpuhtaudet ja hiukkaset.

Volvon tieto-, viihde- ja yhteyspalvelujärjestelmä Sensus sekä valinnaisiin varusteisiin kuuluva Volvo On Call -sovellus ovat saaneet graafisen päivityksen, joka parantaa niiden käytettävyyttä. 

Raekannas muistuttaa, että uudessa Volvo XC60:ssä jo vakiovarustelu on hyvin kattava. Varustepaketeilla sen saa helposti täydennettyä mieleisekseen. 

– Varustepakettien myötä käyttöönsä saa esimerkiksi älypuhelimen integrointitoiminto CarPlayn tai Android Auton, mukautuvat ja tehokkaammat ajovalot sekä pysäköintikameran, Raekannas esittelee.

Classicista tuli myyntimenestys

  • Vuoden alussa myyntiin tullut edellisen sukupolven Volvo XC60 Classic on ollut myös Suomessa ilmiömäinen myyntimenestys. Nopeimmille niitä vielä voi riittää.  
  • Vakiovarusteiden lisäksi Volvo XC60 Classic sisältää paljon ekstraa. Ostaja voi valita veloituksetta bisnesluokan mukavuutta tarjoavan Summum-varustepaketin tai urheilullisuutta ja näyttäviä yksityiskohtia korostavan R-Design-varustepaketin.

Teksti Vesa Ville Mattila